Verslag van Tineke in Dehua en Shanghai, China 2010

vrijdag 14 mei 2010
Mijn tentoonstelling:100-theepotten van Dehua Porcelain ( Blanc de Chine) is officiëel geopend.
In het Pudi Boutique Hotel, op de bovenste etage, de lounge etage met terras en uitzicht over Shanghai, staan mijn theepotten er vorstelijk bij.
Openingen in China gaan altijd gepaard met veel speeches. De heer L. Linscheer spreekt namens de Nederlandse Consul Generaal in Shanghai. De andere vier speeches zijn van: de burgemeester van Dehua; de heer Jintian Wu eigenaar van het Dehua Yueji Kiln Art Center; een chef van de provincie Fujian en mijzelf. Er zijn ruim 80 gasten aanwezig. Onder het genot van heerlijke hapjes, een maaltijd en live muziek is het een feestelijke opening. Ik zie tussen de gasten ook chineese vrienden. Er worden nieuwe plannen gesmeed en afspraken gemaakt. Ineens is mijn agenda ook voor de komende dagen gevuld: ik krijg de uitnodiging om een college te geven aan de Universiteit van Shanghai en een demonstratie te houden in de Potteryworkshop in Shanghai.
Na afloop van de show in het Pudi Boutique Hotel staat mijn theepotten expositie nog twee weken in de Yueji Kiln Exhibition Hall aan de Jumen Road in Shanghai.

Pudi-poster Consulaat, Tineke, Mr Wu TV-interview
Dhr. L. Linscheer en Tineke Theepotten in het Pudi Hotel Shanghai vanaf Pudi


zaterdag 8 mei 2010
Vandaag kwam de derde lading theepotten uit de oven. Ik heb er genoeg nu. De dozen-snij-man met zijn machine kwam zaterdagavond......met man en macht zijn alle theepotten in vorstelijke doosjes ingebed (bij elke pot past 1 doosje).
Zondag kan ik nog even iets anders doen dan in de studio werken en gaan alle theepotten per truck naar Shanghai, waar ik zelf vanuit Dehua op maandag naartoe zal vliegen.donderdag 6 mei 2010
Met vereende krachten vandaag tot en met honderd theepotten bijgewerkt en geglazuurd gekregen.
Je kunt hier echt op heel secure geduldige helpende handen rekenen....als het om repareren en afwerken gaat. En er wordt enorm door deze jonge keramisten meegeleefd.
Toen Xiao Chen mijn grootste disk-teapot repareerde, maakte hij achteraf duidelijk dat hij er hartkloppingen bij had gehad....maar daar merkte je niets van toen hij trefzeker aan de gang was.
De laatste oven staat nu aan...... op de foto houden / zetten ze mijn laatste pot erin. Het gaat allemaal op scherp want overmorgen (zaterdag de 8e) gaat de oven open en dan moeten de potten ook meteen in de vrachtwagen mee naar Shanghai.
Zelf vliegen we maandag naar Shanghai en komen dan tegelijk met de vrachtwagen daar aan. Ik hoop dat er nog even tijd zal zijn om zelf mijn potten te kunnen beoordelen en te fotograferen.


donderdag 29 april 2010
De preview-tentoonstelling in Dehua is vandaag officieel geopend. Dat wil zeggen dat er een speciaal podium dwars over de straat is opgezet (verkeer kan er niet meer door). De belangrijke gasten houden een speech, er is veel pers bij betrokken en na afloop staat er een roze-geel-groene taart van zeven verdiepingen midden in de galerie. Er zijn vertegenwoordigers van diverse gouvernementen aanwezig en collega's uit Bejing en Yixing. Deze eerste expositie in Dehua is een groepstentoonstelling met ook werk van Jin Huoming, een theepotmeester uit Yixing en theepotten van Jintian Wu, de eigenaar van het Yueji Kiln Art Center. En van Nick Renshaw doen er een paar van zijn porseleinen mannetjes mee.
Na nog een demonstratie van mijn techniek te hebben gegeven voor de TV-camera's ga ik vanavond weer gewoon door met het draaien van de volgende theepotten. Hoe korter de resterende tijd wordt, hoe meer ideeen voor nieuwe theepotten ik krijg en tegelijkertijd ontdek ik ook nieuwe spannende technieken. De uitdaging lijkt zelfs groter te worden naarmate de tijd vordert.


dinsdag 27 april 2010
Op 29 april is er een eerste presentatie van o.a. mijn theepotten in Het Yueji Kiln Art Center in Dehua. Er wordt een aardig feestje omheen gebouwd. Maar deze onverwachte eerdere tentoonstelling heeft er wel voor gezorgd dat ik in de afgelopen weken niets anders heb gedaan dan theepotten maken. De eerste lading zit nu in de glazuuroven en dat is spannend.....het is nu erop of eronder, want veel tijd om dingen overnieuw te doen voor mijn grote Shanghai solo-tentoonstelling heb ik niet meer. Woensdagavond kan de oven open....ik zal heel blij zijn als alle oren overeind staan, donderdag is de eerste show hier in Dehua.
Tineke met Dehua porselein
Terwijl ik met heel veel ontwerpschetsen voor theepotten van huis ging, ben ik hier toch weer heel andere potten aan het maken. Het lijkt wel of de ideeënstroom niet ophoudt en dat is dan ook meteen een van de mooiste aspecten van dit project. Het gevoel dat ik het werkelijk ga redden begint naar boven te komen! 100 Verschillende goede theepotten, transparant dun van Dehua-porselein, het is een onvoorstelbare klus en tegelijkertijd ook een onvoorstelbare uitdaging.zondag 18 april 2010
De eerste week in Dehua zit er op, de theepotjes beginnen aardig op gang te komen, maar de vuurdoop moet straks laten zien of ze letterlijk en figuurlijk bruikbaar zijn.
Gisteren voor 't eerst de beloofde zon gezien. Daarvoor was het bere-water-koud (dikke trui van chinese man geleend want chinese damesmaten pas ik niet) Met de haardroger eerst kleding drogen voordat ik ze aantrek. Alles wordt hier vochtig tot zelfs in mijn koffer.
Vandaag kwam de boer met zijn twee ossen om de klei te kneden. Nu het warmer wordt komt hier alles vrolijk op gang. De grote drakenoven is bijna dichtgemaakt en zal eerdaags wel gestookt gaan worden. Maar nog geen theepotten van mij erin.....die zijn nog veel te nat. Voorlopig werk ik nog alle uren, zeker zolang ik nog niet zeker ben over het drogen en stoken van mijn werk. Vanuit mijn kamer kijk ik uit over het hele terrein van de Yueji Kiln.
Dehua boeren op het veld
Zondagmorgen voordat de regen weer aanhoudend losbrak even een wandeling in de nabije omgeving gemaakt. Zondagsrust kent men hier niet. Dus ook ik werk stug door.

zondag 28 maart 2010
Nog anderhalve week om proefpotjes thuis te maken en dan moet het echt gaan gebeuren in China.