T I N E K E   V A N   G I L S

Organisatie van Exposities op andere locaties


2022: Expositie in Chinees Cultureel Centrum Den Haag (Spui)

Inspired by China, CCC The Hague, curator Tineke van Gils

‘Inspired by China’ is een tentoonstelling met theepotten kunst van vier Nederlandse keramiekkunstenaars: Jeroen Bechtold, Wilma Bosland, Tineke van Gils en Pepijn van den Nieuwendijk. Onafhankelijk van elkaar werkten zij ieder in een of twee van de drie belangrijkste Chinese keramieksteden: Jingdezhen, Dehua en Yixing en daarnaast in Delft. Geïnspireerd door ‘China’, maakten zij hun theepot kunst van de lokale grondstof die per stad enorm van elkaar verschilt. Om deze verschillen te benadrukken is de tentoonstelling ingedeeld naar de steden. Elke stad opent met een typerend keramisch object uit de historische collecties van mr. Fei of Royal Delft.
Deze tentoonstelling, waarvoor ik werd gevraagd, is bedacht en uitgewerkt door mijzelf (officieel als curator) met volledige medewerking van het Chinees Cultureel Centrum Den Haag; samen vormden wij een team.


2020: "Delfts Blauw is Hot" Delftsblauwfabriek de Paauw

Tineke van Gils - Tea is Hot Paauw openingshandeling Kleine-K69 - Delfts blauw is hot  

Op 11 september 2020 openden de burgemeesters van Delft en Rijswijk de expositie door een theepot met Delftsblauw te overgieten. In de oude fabrieksruimte stonden mijn 100+1 Chinese en Delftsblauwe theepotten, waar ik een half jaar aan gewerkt heb, boven op de historische mallen waar zij gedeeltelijk uit voortkwamen. Onder mijn Delftsblauwe theepotten zijn ook theepotten die door Pepijn van den Nieuwendijk, Natasja Roodbergen en meesterschilder Simon van Oosten zijn beschilderd. Ik bedank Heinen Delfts Blauw Fabriek De Paauw voor de fijne, intensieve en inspirerende samenwerking. Door het faillissement van De Paauw werd de expositie vroegtijdig gestopt en verplaatst naar onze boerderij in Schipluiden.


In het Straatje van Vermeer 2016 Op Hodenpijl, Schipluiden

porselein Het Straatje van Vermeer  - Tineke van Gils Tineke van Gils en Pepijn van den Nieuwendijk Website In het Straatje van Vermeer

Omdat Het Straatje van Vermeer van maart t/m juli naar Delft komt (i.v.m. de ontdekking van de echte locatie van het straatje) organiseer ik, op de locatie waar Vermeer ooit in het huwelijk trad, de tentoonstelling: In het Straatje van Vermeer. Speciaal voor deze expositie worden werken op het thema gemaakt door: Adriaan Rees, Bruines, Jeroen Bechtold, Lilibo Rees, Marjan de Voogd, Netty Janssens, Pepijn vd Nieuwendijk, Sarah Michael, Tineke van Gils.
Op de middelste foto maken Pepijn van den Nieuwendijk en Tineke van Gils samen een kaststel.
Meer informatie op: www.inhetstraatjevanvermeer.net


Jubileum-expositie 2014, thuis en in kerk Op Hodenpijl

Tineke van Gils Dansen met Klei flyer

Expositie Tineke van Gils (keramiek) en Kees Hageman (foto’s)
30 jaar keramiek werd door fotograaf Kees Hageman op onnavolgbare wijze vastgelgd. Hij fotografeert mijn werk alsof het om appels en peren gaat op fruitschalen in oude stillevens. Rond zijn monumentale foto’s staat de keramiek uitgestald, in de stallen rond onze boerderij aan de Rijksstraatweg 16, 2636 AX Schipluiden.

Fètage
De fètage was op zondagmiddag 7 sept. De burgemeester van Midden-Delfland dhr. Arnoud Rodenburg hield een speech en nam het eerste fotoboek in ontvangst.
Drumpack (een groep jonge drummers uit Schipluiden) drumde enkele nummers op mijn vazen en schalen.
In oktober was de tentoonstelling ook te zien in het kerkje Op Hodenpijl, Schipluiden.


Tineke van Gils - Expositie tm 14-09-2014-foto-kees-hageman Drumpack treedt op tijdens de jubileumexpositie op 6 en 7 september



www.liefsvermeer.nl

'Liefs, Vermeer' tentoonstelling (zomer 2012)

Aan de expositie 'Liefs, Vermeer' in het Vermeer Centrum Delft en in Op Hodenpijl Schipluiden, van 1 t/m 30 september doen
17 gerenommeerde keramiek-kunstenaars uit Nederland en China mee. Zij laten zich inspireren door Vermeer.

Concept en organisatie "Liefs, Vermeer': Tineke van Gils

De kunstenaars zijn: Jeroen Bechtold, Janneke Bruines, Tineke van Gils, Peter Hiemstra, Pauline Hoeboer, Netty Janssens, Jeannet Klement, Jackson Li, Li Libo, Wan Li Ya, Inge van de Louw, Sarah Michael, Pepijn van den Nieuwendijk, Adriaan Rees, Karin van de Walle, Marjan de Voogd, Pauline Wiertz.

www.liefsvermeer.nl

Melkmeid en Straatje van Vermeer in het Huis van Six

Vermeer, Melkmeisje, Tineke van Gils Vermeer, Straatje, Tineke van Gils In het huis van Six, tussen de Six-collectie, De Melkmeid en Het Straatje van Vermeer door Tineke van Gils De Melkmeid en Het Straatje van Vermeer op bijna ware grootte, gemaakt in 2012 in opdracht van Jonkheer Jan Six van Hillegom. Mijn porseleinen schilderijen kregen een plaats op het spinet voor de wand waar de echte Vermeers, die nu in het bezit zijn van het Rijksmuseum Amsterdam, tot 1921 deel uit maakten van de Six-collectie.

Tineke van Gils  Het Meisje met de Parel, Vermeer Om de onkosten van de expositie bij elkaar te krijgen organiseerde ik in juni de Veiling van het oeuvre van Vermeer in het Vermeer Centrum Delft.
Voor deze veiling maakte ik alle schilderijen van Vermeer op half opgerolde platen porselein.

Meisje met de Parel, broche te bestellen per e-mail

Tineke van Gils  Het Meisje met de Parel, Vermeer Porseleinen broche, afm. ongeveer 5x2,5cm.
handgemaakt in beperkte oplage
E 32,- (incl.verzenden binnen NL)

Bestellingen via: info@tinekevangils.com




Expositie: "Op een bedje van groen" in Midden-Delfland (zomer 2008)

Kerkje Op Hodenpijl De zomer-expositie “Op een bedje van groen”, door mij georganiseerd in kerk ‘Op Hodenpijl’ te Schipluiden, kreeg meer dan 6500 bezoekers. 17 Toonaangevende keramisten maakten op uitnodiging werken op het thema: “Op een bedje van groen” de laatste regel uit het gedicht ‘Midden Delfland’ door mij geschreven en door het Hoogheemraadschap bij het hoofdgemaal van dit gebied geplaatst. De expositie werd geopend door Mevr. Marja van Bijsterveldt, staatssecretaris van OCW, met medewerking van de Midden-Delflandse DRUMPACK. Een verslag van de expositie en de opening is te vinden op:
opeenbedjevangroen en op www.middendelfland.net

Podiumdag Keramiek 25-3-2017 in het Rietveldtheater Delft
met Harm van der Zeeuw & Tineke van Gils

Podiumdag Keramiek 2017 Podiumdag Keramiek 2017
De Podiumdag Keramiek is terug op 25 maart 2017 van 10-16 uur, maar nu in het intieme Rietveldtheater in de keramiekstad Delft. Harm van der Zeeuw en Tineke van Gils gaan vertellen en laten zien hoe hun kunstwerken als idee ontstaan en onder hun handen groeien. Het zijn niet alleen de fijnste kneepjes van het vak die op de achterwand van het podium worden geprojecteerd, maar met een beetje geluk spettert de inspiratie er aan de voorkant van af.
De Podiumdag Keramiek die wordt georganiseerd door Tineke van Gils, heeft vijf succesvolle jaargangen in Zoetermeer gekend van 2002 t/m 2006.
Reserveren:
Om in het Rietveldtheater, Rietveld 49, 2611 LH Delft één van de 85 plaatsen á € 55,- (incl. lunch) te reserveren is snelheid geboden. Reserveren bij Tineke van Gils per e-mail: info@tinekevangils.com
pleintje foyer Tribune Entree


5ePodiumdag Keramiek, 25 maart 2006.
Met  Arja Hoogstad en Fritz Rossmann

Palmyra Arja Hoogstad's ingenieuze handgevormde objecten zijn niet alleen licht doordat zij uit uiterst dunne lapjes klei zijn opgebouwd, maar ook door hun ijle vormgeving, waarbij ranke benen vloeiend als dansers de lichamen dragen. Kleuren zijn bij Arja geen toevoeging achteraf. Haar architectonische vormen zijn in afmeting niet monumentaal, Arja Hoogstad maar geven wel een gevoel van monumentaliteit; het lijken zuilen en poorten waar je zo onderdoor zou kunnen lopen. Arja laat zien -hoe een bouwsel vanuit de kern groeit, -hoe kleuren vanaf het begin een rol spelen en -hoe de constructie wordt gestut en bijgehoudenen tijdens het vaak vele dagen durende werkproces.

Porcelain Fritz Rossmann, lid van de 'Keramikgruppe Grenzhausen' uit Höhr-Grenzhausen, toont in zijn veelal gedraaide keramiek Fritz Rossmann een nauwkeurig gevoel voor balans en evenwicht. In zijn porselein weet hij stilte, licht en eindeloosheid te vangen in vorm, kleur en transparantie. "Porselein, dat is iets kostbaars, iets fijns en edels, we kennen het van feestelijke gelegenheden waarbij 'het mooie porselein' op tafel kwam, maar….." zo zegt Fritz "……dat moet toch geen verleden tijd worden!"
Fritz vertelt ons alles over porselein en porseleinmassa's en laat zien hoe porselein gedraaid wordt op het wiel. Een aantal ongebruikelijke manieren van draaien en construeren zal hij voor het voetlicht brengen.
Meer over Arja Hoogstad in Klei nr.44, 2005.
Meer over Fritz Rossmann in Ceramic Review nr.216, nov/dec 2005.

4e Podiumdag Keramiek, 12 maart 2005.
Met Jeroen Bechtold en Joop Crompvoets

Over ZWEVEN en STAAN in steen

Jeroen Bechtold Jeroen Bechtold ziet het spelend bezig zijn als voorwaarde in het scheppingsproces. Porselein wordt door Jeroen gespoten, gekwast en gegoten in een mal, waarbij meerdere lagen over elkaar heen worden gezet en gedeelten weer worden weggesneden of weggescheurd. Two Towers Lezen over spelen is één, maar Jeroen zién spelen, dat mag u niet missen! Hij neemt ons mee voor een kijkje in zijn virtuele ‘andere’ keramiekwereld én hij zal ons laten zien hoe hij de tastbare porseleinklei bewerkt tot een ‘bijna niet te geloven’ nieuwe werkelijkheid

Joop Crompvoets Joop Crompvoets gaat er vanuit dat een goede vorm moet ‘staan’, hij moet krachtig en helder zijn. Het gaat om de beslissingen die genomen worden tijdens het draaien, het vormen en het decoreren. Daarna voegt zijn oven altijd iets toe. Theepot Joop zal laten zien hoe hij op zijn specifieke wijze ‘monumentaal’ draait, hoe hij met was decoreert en hoe onder meer zijn befaamde theepotten tot stand komen.Wie kent niet het werk van Joop en zijn lessen en zijn ‘Swalmen’, maar dat hijzelf op het podium zijn werkwijze demonstreert, dat is uniek.
Meer over Joop Crompvoets in Keramiek nr.1, 2004 en Klei nr.39, 2002.
Meer over Jeroen Bechtold in Keramiek nr.4, 2004 en Klei nr.38, 2002.


Klik hier voor DVD-Video van de eerste Podiumdag-Keramiek "Kijk op draaien"