T I N E K E   V A N   G I L S

Podiumdag Keramiek 25-3-2017 in het Rietveldtheater Delft
met Harm van der Zeeuw & Tineke van Gils

Podiumdag Keramiek 2017 Podiumdag Keramiek 2017
De Podiumdag Keramiek is terug op 25 maart 2017 van 10-16 uur, maar nu in het intieme Rietveldtheater in de keramiekstad Delft. Harm van der Zeeuw en Tineke van Gils gaan vertellen en laten zien hoe hun kunstwerken als idee ontstaan en onder hun handen groeien. Het zijn niet alleen de fijnste kneepjes van het vak die op de achterwand van het podium worden geprojecteerd, maar met een beetje geluk spettert de inspiratie er aan de voorkant van af.
De Podiumdag Keramiek die wordt georganiseerd door Tineke van Gils, heeft vijf succesvolle jaargangen in Zoetermeer gekend van 2002 t/m 2006.
Reserveren:
Om in het Rietveldtheater, Rietveld 49, 2611 LH Delft één van de 85 plaatsen á € 55,- (incl. lunch) te reserveren is snelheid geboden. Reserveren bij Tineke van Gils per e-mail: info@tinekevangils.com
pleintje foyer Tribune Entree


5ePodiumdag Keramiek, 25 maart 2006.
Met  Arja Hoogstad en Fritz Rossmann

Palmyra Arja Hoogstad's ingenieuze handgevormde objecten zijn niet alleen licht doordat zij uit uiterst dunne lapjes klei zijn opgebouwd, maar ook door hun ijle vormgeving, waarbij ranke benen vloeiend als dansers de lichamen dragen. Kleuren zijn bij Arja geen toevoeging achteraf. Haar architectonische vormen zijn in afmeting niet monumentaal, Arja Hoogstad maar geven wel een gevoel van monumentaliteit; het lijken zuilen en poorten waar je zo onderdoor zou kunnen lopen. Arja laat zien -hoe een bouwsel vanuit de kern groeit, -hoe kleuren vanaf het begin een rol spelen en -hoe de constructie wordt gestut en bijgehoudenen tijdens het vaak vele dagen durende werkproces.

Porcelain Fritz Rossmann, lid van de 'Keramikgruppe Grenzhausen' uit Höhr-Grenzhausen, toont in zijn veelal gedraaide keramiek Fritz Rossmann een nauwkeurig gevoel voor balans en evenwicht. In zijn porselein weet hij stilte, licht en eindeloosheid te vangen in vorm, kleur en transparantie. "Porselein, dat is iets kostbaars, iets fijns en edels, we kennen het van feestelijke gelegenheden waarbij 'het mooie porselein' op tafel kwam, maar….." zo zegt Fritz "……dat moet toch geen verleden tijd worden!"
Fritz vertelt ons alles over porselein en porseleinmassa's en laat zien hoe porselein gedraaid wordt op het wiel. Een aantal ongebruikelijke manieren van draaien en construeren zal hij voor het voetlicht brengen.
Meer over Arja Hoogstad in Klei nr.44, 2005.
Meer over Fritz Rossmann in Ceramic Review nr.216, nov/dec 2005.

4e Podiumdag Keramiek, 12 maart 2005.
Met Jeroen Bechtold en Joop Crompvoets

Over ZWEVEN en STAAN in steen

Jeroen Bechtold Jeroen Bechtold ziet het spelend bezig zijn als voorwaarde in het scheppingsproces. Porselein wordt door Jeroen gespoten, gekwast en gegoten in een mal, waarbij meerdere lagen over elkaar heen worden gezet en gedeelten weer worden weggesneden of weggescheurd. Two Towers Lezen over spelen is één, maar Jeroen zién spelen, dat mag u niet missen! Hij neemt ons mee voor een kijkje in zijn virtuele ‘andere’ keramiekwereld én hij zal ons laten zien hoe hij de tastbare porseleinklei bewerkt tot een ‘bijna niet te geloven’ nieuwe werkelijkheid

Joop Crompvoets Joop Crompvoets gaat er vanuit dat een goede vorm moet ‘staan’, hij moet krachtig en helder zijn. Het gaat om de beslissingen die genomen worden tijdens het draaien, het vormen en het decoreren. Daarna voegt zijn oven altijd iets toe. Theepot Joop zal laten zien hoe hij op zijn specifieke wijze ‘monumentaal’ draait, hoe hij met was decoreert en hoe onder meer zijn befaamde theepotten tot stand komen.Wie kent niet het werk van Joop en zijn lessen en zijn ‘Swalmen’, maar dat hijzelf op het podium zijn werkwijze demonstreert, dat is uniek.
Meer over Joop Crompvoets in Keramiek nr.1, 2004 en Klei nr.39, 2002.
Meer over Jeroen Bechtold in Keramiek nr.4, 2004 en Klei nr.38, 2002.


Klik hier voor DVD-Video van de eerste Podiumdag-Keramiek "Kijk op draaien"