DE RIETSTENGELS

In het beeld heb ik zoveel mogelijk ronde vormen opgenomen, omdat het maken van gedraaide keramiek mijn vak is. Allereerst moesten er heel wat kleiproeven worden gedaan om tot een juiste keuze i.v.m. winterhardheid te komen. Inmiddels is er een werkplek gecreŽerd waar een, door ABB geleverde, betonplaat van 2x2m. is neergelegd. Op deze plaat bouwen we het totale beeld op, zodat het te zijner tijd met plaat en al in zijn geheel kan worden geplaatst.

De rietstengels zijn vormen die heel goed op de draaischijf kunnen worden gemaakt en het was het handigst om daarmee te beginnen omdat zij ook als eerste op de plaat zullen moeten worden bevestigd.

Voor de rietstengels, die ongeveer 1,40 tot 1,60 m. hoog zullen worden, zijn heel wat gedraaide onderdelen nodig.

Van twee losse leerharde onderdelen wordt een van de 18 segmenten voor in totaal 3 rietstengels gevormd.

Reeksen van kleurproeven worden uitgevoerd om tot een heldere groenblauwe rietstengelkleur te komen. Alle proeven worden na de stook tevens op hardheid en krasbestendigheid getest.

Tweemaal worden alle onderdelen in de oven gestookt. De tweede keer zelfs tot 1260 graden C. om ze door en door hard en dicht te krijgen. Ze zijn nu klaar om op de betonplaat in vers beton te worden vastgezet en op elkaar te worden gemetseld. Bovendien is de vorstperiode voorbij en kan met het betonwerk worden begonnen.

Volgende pagina

Vorige pagina