T I N E K E   V A N   G I L S

Asglazuur, celadon

serviesgoed - asglazuur Asglazuur, celadon
Dit grijzig-groen, soms naar blauw neigend transparant tot halfdekkend glazuur hoort thuis in de familie van de celadons. Dit zijn licht-ijzerhoudende glazuren.
Tijdens de glazuurstook wordt zuurstof onttrokken aan het ijzeroxide, waarbij de kleur omslaat van bruin naar grijs-groen.
Deze glazuren bezitten een bijzondere charme die soms nog door craquelure wordt verhoogd.
Beker - celadon h.11cm
In mijn draaiwerk houd ik het liefst alle sporen zichtbaar. Elk object is een sculptuur op zichzelf.   Miniatuur theepotten h.11cm
       
Meerkleurig asglazuur-serie Een goede vorm - dit is mijn visie - ontstaat van binnenuit. Potten zijn als mensen. Als de binnenkant in orde is dan is de buitenkant per definitie goed. Bij het draaien met de klei zit deze filosofie in mijn handen. Technisch gezien worden de vormen van binnenuit gedraaid, dat wil zeggen dat de hand die de binnenkant van de pot maakt de belangrijkste rol heeft. De buitenkant is slechts de afspiegeling van wat zich binnenin heeft afgespeeld. Vandaar ook dat ik de buitenkant zo min mogelijk aanraak en niet of nauwelijks bijwerk; ik láát het daar gebeuren; de sporen blijven zichtbaar. Ik wil dat mijn werk plastisch is en het karakter heeft van klei die nog in beweging is. Ontbijtborden - meerkleurig-asglazuur
  Bekers h.10cm

Asglazuur
Het hoofdbestanddeel in mijn celadonglazuur bestaat uit as van ons eigen snoeihout. Elke houtsoort heeft zijn eigen effect op kleur en uiterlijk van het glazuur.
Serrvies - celadon Streekklei
De klei waarvan de werkstukken zijn gedraaid stel ik samen uit een Duitse Westerwald, met Franse Grès en Hollandse jonge zeeklei uit Midden-Delfland. Deze menging zorgt voor een karaktervolle klei.
Theepotje h.15cm

Muis-theepot h.9cm Muis-theepot h.9cm Espresso-kopjes


Horecaserviesgoed

Borden
Culinair genot is een totaalervaring die wordt bepaald door de ogen, de neus, de handen en de mond.
In overleg met een restaurant wordt het servies ontworpen en de kleurstelling uitgewerkt. Ieder restaurant heeft een eigen sfeer, een eigen stijl en daar doet het servies voor een belangrijk deel aan mee.
Tegelijkertijd moeten de gerechten optimaal uitkomen en moet het servies aan nogal wat praktische eisen voldoen(stapelbaarheid, gewicht, gemak, sterkte, oven- en afwasmachinebestendigheid). Om binnen al deze beperkingen een functioneel en origineel product te maken, dát is de kunst.
Pastaschaal Cherubijntje dinerbord Dessertborden

Het horeca-serviesgoed is door en door dubbel-gehard. Het is afwasmachinebestendig, magnetronvast en in de meeste gevallen ook ovenvast. Alle gebruikte materialen zijn veilig, gebruiks- en consumentvriendelijk.
Enkele van de restaurants waarvoor ik serviesgoed heb ontworpen en gemaakt:
'PrinsHeerlijk' Beetsterzwaag; 'Gauchos' NL; 'Alfonso's' NL; 'Makro'Amsterdam; 'Luden' NL; 'Dimitri's' Amsterdam; 'Suppa's' Honig NL; 'De Fortuna' Edam; 'Zabar's' Amsterdam; 'Le zinc et les dames' Amsterdam; 'Pommodori' Baarn; 'Hilton' Amsterdam; 'Brandaris' Terschelling;
'Eten bij Roos' Rosada Roosendaal; 'Op Hodenpijl' Schipluiden
Tagines Pastaschalen Soepschalen
Borden