T I N E K E   V A N   G I L S

Asglazuur, celadon

serviesgoed - asglazuur Asglazuur, celadon
Dit grijzig-groen, soms naar blauw neigend transparant tot halfdekkend glazuur hoort thuis in de familie van de celadons. Dit zijn licht-ijzerhoudende glazuren.
Tijdens de glazuurstook wordt zuurstof onttrokken aan het ijzeroxide, waarbij de kleur omslaat van bruin naar grijs-groen.
Deze glazuren bezitten een bijzondere charme die soms nog door craquelure wordt verhoogd.
Beker - celadon h.11cm
In mijn draaiwerk houd ik het liefst alle sporen zichtbaar. Elk object is een sculptuur op zichzelf.   Miniatuur theepotten h.11cm
       
Meerkleurig asglazuur-serie Een goede vorm - dit is mijn visie - ontstaat van binnenuit. Potten zijn als mensen. Als de binnenkant in orde is dan is de buitenkant per definitie goed. Bij het draaien met de klei zit deze filosofie in mijn handen. Technisch gezien worden de vormen van binnenuit gedraaid, dat wil zeggen dat de hand die de binnenkant van de pot maakt de belangrijkste rol heeft. De buitenkant is slechts de afspiegeling van wat zich binnenin heeft afgespeeld. Vandaar ook dat ik de buitenkant zo min mogelijk aanraak en niet of nauwelijks bijwerk; ik láát het daar gebeuren; de sporen blijven zichtbaar. Ik wil dat mijn werk plastisch is en het karakter heeft van klei die nog in beweging is. Ontbijtborden - meerkleurig-asglazuur
  Bekers h.10cm

Asglazuur
Het hoofdbestanddeel in mijn celadonglazuur bestaat uit as van ons eigen snoeihout. Elke houtsoort heeft zijn eigen effect op kleur en uiterlijk van het glazuur.
Serrvies - celadon Streekklei
De klei waarvan de werkstukken zijn gedraaid stel ik samen uit een Duitse Westerwald, met Franse Grès en Hollandse jonge zeeklei uit Midden-Delfland. Deze menging zorgt voor een karaktervolle klei.
Theepotje h.15cm

Muis-theepot h.9cm Muis-theepot h.9cm Espresso-kopjes